V.39 Lillasyster

2013-05-16 12:00:28 Lykke i magen ♥
» Kommentarer(0) «


Bebisen:

I vecka 39 är medelkroppslängden 49-51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3450 gr. Huvudets omkrets är 35 cm. Nu är gripreflexerna starka och hon eller han reagerar mer tydligt på ljus och ljud. Nu är kroppen ganska rund och i barnets mage finns det en hel del mekonium -den första avföringen - som behöver komma ut strax efter förlossningen.
 

Barnets skalle är inte helt ihopväxt. Anledningen är att huvudet ska vara följsamt genom bäckenet under förlossningen. En del barn har därför lustig huvudform när de kommer ut, men det kommer att återställas efterhand.


Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka något i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

 

Mamman:

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte! Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med.

Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på, förmodligen sista kontrollen hos din barnmorska.

Vattnet kan gå vilken dag som helst nu. Ofta kommer vattnet forsande på en gång men ibland sipprar det ut långsamt när bebisen flyttar runt på huvudet. Om du tror att vattnet har gått eller om du har regelbundna värkar bör du ringa till förlossningsavdelningen direkt.

Det är viktigt att du försöker vila så mycket som möjligt eftersom du kommer att behöva vara utsövd när förlossningen väl sätter igång. Du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

 

Partner:

Har ni packat väskan som ska med till förlossningen? Hjälp till och se till att allt är med; olja till massage, tjocka strumpor, tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, hårklämmor, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor. Matsäck åt dig själv, kanske en ren t-shirt, det är svettigt att vara med vid en förlossning, pengar, kameran, tandborste och rakhyvel. Kanske en bok, om det drar ut på tiden.

 

Hur mår jag:

Ja ni som läste mitt inlägg igår vet ju, haha idag är det iaf en ny dag och under morgonen/lunchen är det lättareMen jag har ont, och börjar känna förvärkar. Dock är de svåra att känna då jag har så ont i fogar och i underlivet.
Ja ni läste rätt, foglossning. Uscha jag har riktigt ont och jobbigt att röra mig. Smidig ja det kan man ju drömma om. Sammandragning mest hela tiden. Lilla Lykke rör sig som en virvelvind vilket jag inte ens förstår att det går. Ja, vi ränkar ner och hoppas på bebis till veckan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback