V.25

2011-02-11 10:16:46 Lo i magen ♥
» Kommentarer(1) «


Bebisen:
I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gram. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar nu. Bebisen växer stadigt och har förmodligen lagt på sig nästan ett hekto sedan förra veckan. Barnets hud är fortfarande ganska tunn och ömtålig, men kroppen börjar se lite rundare ut. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.


Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården.

Mamman:
Känns det som om dina inre organ håller på att bli mosade? Magen blir bara större, livmodern är nu stor som en fotboll! Din livmoder har vuxit ordenligt den senaste veckan. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Nu växer magen och blir allt tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar och det kan vara svårt att sova ibland. Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror.

Vissa gravida kvinnor har problem med ryggen. Och eftersom tyngdpunkten skjuts framåt allt mer så kompenserar många genom att luta sig bakåt. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta.

Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Det är vanligt och helt normalt. Tänk på din hållning när du sitter, går och tänk på att försöka vila mycket, för det behöver du. Kroppen brukar säga till.


Partner:
Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt. Att lyssna genom en tom toarulle eller ett upp-och-ned-vänt vinglas kan hjälpa till lite extra.

Ni ska förmodligen mycket snart på er första föräldrarutbildning. Detta är till för er båda och du ska självklart följa med, engagera dig lika mycket som den blivande mamman så hon inte känner att hon står ensam inför det.

 

Hur mår jag:
Svanken är väl det enda ”problemet”.. försöker variera både hur jag sitter & står men ibland hjälper det inte. Magen växer iaf och pyret i magen kickar järnet dygnet runt! Ska väga mig igen denna helg, för att se om det är någon skillnad. Ligger iaf på +4kg sedan graviditeten startade och det känns helt okej. Har börjat känna av lite sura uppstötningar, dock inte mycket och ännu inget problem - men jag funderar ändå på att börja äta tabletter för att förebygga så att det inte blir värre! och annars är allt bara bra, pigg och glad och otroligt förväntansfull!

Funderar mycket på namn, hur allt kommer att vara.. letar större lägenhet och kikar mest hela tiden på fina babykläder! Att få dela det här underbara lilla livet med H gör ju det hela ännu bättre! Tänk att vi ska ha en liten bebis hos oss till sommaren, känns fortfarande overkligen och helt underbart! ♥


Kommentarer
Postat av: Emma

Jag älskar att läsa om er :) Du och Henke lyser tillsammans och man ser på er hur lyckliga ni är <3 Jag längtar så tills lilla Sessan e här!

2011-02-11 @ 11:24:36
URL: http://emmaoliviapersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback