V.22 Lillasyster

2013-01-17 19:25:47 Lykke i magen ♥
» Kommentarer(1) «


Bebisen:
Efter vecka 22 är bebisen inte längre ett foster, utan en bebis. Bebisen är ca 27-28 cm lång och väger ca 500 gram. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket och kan väckas av mammans rörelser. Antagligen är bebisen som mest livligt när du vilar dig.

Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.

Kittlar man fostret på huvudet genom magen så flyttar den på det.


Mamman:

Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen.

Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.

Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln. De flesta kvinnorna känner att detta är en härlig och bra period. Hår och hud strålar, detta beror på att kroppen är fylld med graviditetshormoner som skapar tillväxt. Tänk på din hållning så att du inte får ryggbesvär längre fram.

Vissa kvinnor har vid denna tid problem med svullna händer och fötter. Massage, fotbad och att ligga eller sitta med fötterna högt kan också hjälpa till en viss del ibland.


Hur mår jag:
Precis som med Lo så mår jag bra, jag är pigg och vill gärna träna. Men också känner jag precis som då, att tiden går sinnessjukt sakta. Hallå, känns som jag varit i v.22 i flera veckor nu...
Kvällarna är det disco i magen och ibland kan jag inte ens sova pga det, men det är så himla mysigt.
 

Våran fina lillasyster, älskade lilla .....♥ hihi!

Kommentarer
Postat av: Emma

Som vi längtar efter älskade Lo's lillasyster :) men tiden kommer gå fort hjärtat, innan vi vet ordet av är det vår och lilla skruttan är här och vi alla får mysa tillsammans och njuta av att för en gång skull vara lediga samtidigt ❤

2013-01-17 @ 20:48:19
URL: http://Emmaoliviapersson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback