V.33 Lillasyster

2013-04-04 12:42:38 Lykke i magen ♥
» Kommentarer(0) «


Bebisen:
I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är ca 31 cm.  Finger- och tånaglarna är helt utvuxna. Nu är fostret så stort att det vanligen inte har plats att vända sig självt. Barnet ser ut som ett litet nyfött spädbarn.


Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.


Huvudhåret blir tjockare och lanugohåret på kroppen försvinner allt mer. Ögonbryn och -fransar blir längre.


Mamman:
Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.


Att ligga på rygg är inte så bra eftersom den tunga magen trycker på en ven som på svenska heter nedre hålvenen. På grund av detta kan inte det blod som har varit ute i kroppens nedre del återvända till hjärtat för att pumpas ut igen, och man får för lite blod att pumpa både till sig själv och moderkakan, vilket kan medföra att du blir yr och mår illa. Bäst är oftast att ligga på sidan.


Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan.

Hur mår jag:
Fortsatt bra. Kroppen blir tyngre men det känns ändå bra och hanterbart. Hoppas kunna jobba fram till mitten av Maj. Men hoppas också på att få träffa lillasyster liiiite tidigare än beräknat, även om jag även denna gång tror att det blir ett junibarn. Tryck nedåt och det börjar bli riktigt obehagligt, sparkar som en tok där inne och mot sidorna så det inte ser klokt ut, haha.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback