V.31

2011-03-25 06:59:00 Lo i magen ♥
» Kommentarer(0) «


Bebisen:
I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt.

Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt. Barnet har oftast inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.


Mamman:

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta att hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Fundus-måttet brukar ligga på mellan 29-32 cm runt den här tiden. Magen växer och dina revben och ditt bäcken kan kännas ansträngt efterhand som fostret växer. En del kvinnor känner mer av sin halsbränna när livmodern trycker undan de inre organen eftersom det blir allt mindre plats för magen och dess innehåll. Det kan lindras lite om du håller dig upprätt efter en måltid.

Ett av de vanligaste problemen är att man får ont i ryggen. Detta kan uppkomma nästan när som helst under graviditeten och till och med finnas kvar upp till ett par år efter graviditeten. Försök att ha en bra hållning och i mån av ork försiktigt hålla uppe konditionen och stretcha. Glöm inte att be den blivande pappan om en skön ryggmassage emellanåt.

Kroppen producerar ett hormon som heter relaxin. Det är detta som löser upp bäckenet så att det blir mer flexibelt och hjälper till att vidga bäckenet inför förlossningen. I vissa fall blir besvären väldigt svåra och man kan få så kallad foglossning. Det här kan orsaka en mer vaggande gång när du går. En del kvinnor kan gå igenom detta också utan att känna mycket av det. Det betyder inte att din kropp inte är redo för en förlossning. Tillhör du en av dessa kvinnor
så kan du känna dig lycklig.

 

Hur mår jag:
Som en flodhäst…. Nejdå, men tyvärr så har jag mest bara känt mig tjock och obekväm de senaste dagarna. Mina fötter/vrister har blivit en aning uppsvällda, egentligen inte mycket men nu väntar jag bara på att jag total kommer svälla upp, få bristningar och allmänt se ut som en kossa! L

Annars mår jag väl bra, trött men ändå rätt pigg. Kroppen börjar kännas tung och nu vill jag ha Juni, vår och bebis! Inga svullna grisfötter!!!

 

Partner:
Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage. Tänk också på att blivande mamman inte ska bära tungt, framför allt inte belasta kroppen ojämnt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback